Velkommen til min hjemmeside

Hammer

 

Jens Jensen, Hammer Alminde, Sjælland

 

Murermester Jens Jensen, 5/4 1876 - 6/11 1966, skrev sine erindringer ned i dagbøger, og dem jeg gengiver her, er først nedskrevet fra omkring 1955 og frem til 1966. Jens Jensen har berettet om sin barndom og om det at være en lille håndværker på landet omkring år 1900 i "Jens Jensens erindringer", udgivet af Hammer Bylaug i 1983.

 

Jens Jensen har deltaget i meget byggeri og slutter sin erindringsbog med ordene:

"Og selv om det kan siges, at jeg aldrig har lavet noget stort, så ville der i mange bygninger i Sydsjælland blive nogle store huller, hvis de sten, jeg har lagt i, blev taget ud".

 

En mystisk historie

 

En historie, som er fortalt mig (Jens Jensen), af min dattersøns, snedkermester Jørgen Jensens svigermoder, fru Poulsen, tidligere Hårlev, nu Hundige Strand:

 

Fru Poulsen fortalte, at hendes far i sine unge dage tjente på en gård. I aftægtsstuen lå en næsten hjælpeløs gammel kone, hun blev ikke passet ret godt, så fru Poulsens far gik lidt ind og hjalp hende tilrette.

 

Hun kunne ikke ret godt spise sin mad når den ikke var skåret i stykker og det kunne hun ikke selv gøre. Dette og andre ting hjalp han hende med, samt forkortede tiden for hende ved at tale med hende.

 

Han rejste imidlertid til en anden plads og da han sagde farvel til hende, sagde hun:"Jeg kommer og siger farvel til dig når jeg dør."

 

Han rejste så til sin nye plads og en nat da han sov, blev der banket hårdt på sengegavlen. Da han vågnede var rummet fuldt oplyst og han sagde så: "Farvel Maren," og lyset forsvandt.

 

Et stykke tid efter traf han hendes søn og sagde til ham:"Ja, nu er din mor jo død." De talte sammen om tiden og det viste sig, at det var sket på samme tid, som han havde haft det syn hjemme i sit kammer.

 

Fru Poulsen sagde:"Min far var ellers ikke en mand der havde sans for det mystiske, men dette syn kunne han ikke få nogen forklaring på."

 

Han var ellers en dygtig mand. Da han blev gift købte han et lille husmandssted og var samtidig tækkemand. Siden opkøbte han flere husmandslodder, så han til sidst havde en lille gård på vistnok 28 tdr. land. Han var et meget virksomt medlem af husmandsforeningerne, medlem af sognerådet og meget andet.

 

 

 

 

Jens Jensen

Udgivet i medlemstryk 2002 for Fladså Arkiv

 

©Gengivelse af artiklens indhold er ikke tilladt med mindre der foreligger skriftlig tilladelse fra forfatteren Margit Hansen